Skip to main content

Gezonde leefstijl kan vruchtbaarheid vergroten

Niet Zwanger kunnen worden is natuurlijk een veel besproken thema in de opleiding tot Hormoontherapeut. Vrouwen die het tot dan toe niet lukte om zwanger te worden, werden met de kennis en ondersteuning vanuit de opleiding zwanger terwijl ze eigenlijk de moed al hadden opgegeven.

Want een kind krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat kan een duidelijke oorzaak hebben, maar lang niet altijd is dat het geval.

Ik vind het geweldig dat ook fertiliteitsarts Kimiko Kleiman als hormoontherapeut nu de leefstijl betrekt bij het vergroten van de kans op zwangerschap. Zij weet uit eigen ervaring hoe onzeker de diagnose ‘onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid’ kan maken.

,,Ik was zelf wel meerdere keren zwanger geworden, maar kreeg telkens een miskraam. Ook mijn man en ik gingen daarom voor onderzoek naar het ziekenhuis. Ik kwam erachter dat ik lang niet alles wist over wat er bijdraagt aan de kansen op een succesvolle zwangerschap. Alles wat we doen, of niet doen, kan van invloed zijn: onze hormoonbalans, wat we eten, hoe onze leefstijl is. En dit advies geldt zowel voor de man als de vrouw, want zwanger worden doe je met z’n tweeën en ik pleit voor ‘en-en’: benut wat we weten uit de reguliere geneeskunde en breid het uit met wat beschikbaar is in de aanvullende hoek.”

Kleiman volgde een opleiding tot hormoontherapeut. ,,Een goede hormoonbalans is belangrijk voor een gezonde menstruele cyclus én voortplanting. Binnen de reguliere geneeskunde kunnen we vrouwen met een afwijkende menstruele cyclus soms medicijnen voorschrijven, maar meer kunnen we meestal niet voor hen betekenen. Dan moet je maar hopen dat het toch lukt om zwanger te worden. Terwijl je met bijvoorbeeld een aanpassing in alleen al wat je eet wel een verschil kunt maken in je hormoonbalans, waardoor we vaak de cyclus wel regelmatig kunnen krijgen en de kans op zwangerschap kunnen verbeteren.”

Zo testen wij bijvoorbeeld op;
1. homeopathische middelen die de hormooncascade na jaren pilgebruik weer ‘schoonvegen’
2. checken hoe het staat met het stress niveau bij de aanstaande ouders
3. voeding, beweging en orthomoleculaire tekorten
4. of er sprake is van een toxische belasting
5. het effect van een familieopstelling etc. etc. etc.
Ook testen we de emotionele kant; bijvoorbeeld of de aanstaande ouders onvoorwaardelijke liefde voor zichzelf voelen, de partner en het nieuwe leven.

Ben je benieuwd of ik vanuit mijn kennis & ervaring als hormoontherapeut en NEI Master aan jullie ouderschap kan bijdragen, bel me dan vrijblijvend 06-11887501.